Posted by & filed under Utveckling.

Sista dagen med Storvretacupen och vårt världsrekordförsök i antal livsända matcher från en och samma cup. Från början var ambitionen att livsända samtliga matcher från cupen, totalt närmare 2000 st men problem med att få tillgång till fast internet i en del hallar gjorde att vi fick dra ner ambitionen till att ”bara” sända 1300 matcher, vilket dock fortfarande är världsrekord så vitt vi känner till ;)

Här kommer vår sammanfattning kring setupen och information om nya funktioner vi utvecklat i plattformen för att göra det möjligt att sända så många matcher utan att kostnaderna skenar iväg. En del av funktionerna är inte publika ännu men kommer rullas ut successivt under det första kvartalet i år.

Enkel setup
För att kunna sända från många planer samtidigt (totalt 11 st) behövs flera som kan filma, under denna cup behövdes totalt 80 personer som löst av varandra då sändningarna pågått från 8 på morgonen till 24 på kvällen under ett flertal dagar. Att hitta 80 personer som kan filma och dessutom göra det till en rimlig peng är omöjligt om vi tittar på traditionell produktionsutrustning då den ofta kräver en hel del kunskap av den som filmar för att det ska kunna bli ett bra resultat för tittaren. Efter noggrann utvärdering föll vårt val på att satsa på en renodlad iPad-setup. Från början var vi lite oroliga för om kameran skulle hålla måttet men kan nu konstatera att setupen fungerar väldigt bra. Här en bild på själva sändningsriggen vi använder.

SolidSport - Liverig

 

Riggen består av ett stativ, en iPad, en enkel ljudmixer samt en enklare surfplatta varifrån man styr grafiken i sändningen. Just grafiken tyckte vi var viktig när vi spånade kring hur vi ville göra hela setupen, framförallt tillför grafiken en hel del till sändningen för tittarna såsom vilka lag som spelar, mål och tid. Det finns eller fanns dock ett stort problem med detta, grafik gör oftast hela setupen betydligt mer tekniskt avancerad, vilken gör den både dyr och komplicerad för den som sänder. Så för att råda bot på detta utvecklade vi en automatiserad lösning där vi på våra transkoderingsservrar lägger på grafiken i sändningarna. Stor del av grafiken uppdateras automatiskt då grafiklösningen är ihopkopplad med cupens statistiksystem.

 

Grafik i sändning SolidSport

 

Viss manuell hantering krävs dock fortfarande av den som filmar, man måste dels välja vilken match som spelas och man måste starta och pausa matchklockan samt avsluta matchen när en match är färdigspelad. Just start och stopp av en match har fått en central funktion. Start och stopp av match styr även inspelningarna, så genom att starta och avsluta en match startar och stoppas inspelningen av densamma, helt automatiskt.

Nedan ser ni en video på hela setupen, videon var den viktigaste delen i den utbildning vi haft med dom 80 filmarna.

Val av app att att livsända med

Att välja app för livesändningarna har inte varit helt enkelt och vi är inte 100% nöjda med det slutgiltiga som föll på Switches Studio till slut, så bli inte helt förvånade om det skulle dyka upp en livesändningsapp från Solidtango framöver som är helt integrerad med vår videoplattform ;)

Livesändning under Storvretacupen

 

Autopublicering av repriser

Publicering av repriser är en viktig del då många vill kunna se matcherna i efterhand, inte minst dom som spelat matcherna. Men att publicera 1300 matcher manuellt kräver väldigt mycket jobb. För att underlätta publiceringen av repriser har vi även automatiserat den processen. Via smarta algoritmer så kopplas rätt inspelning till rätt match och om tillräckligt många ”krav” är uppfyllda så publiceras inspelningen automatiskt.

 

Repriser Storvretacupen

 

Övervakning

När man har så många som 11 livesändningar igång parallellt är det viktigt att kunna övervaka så att alla sändningar fungerar som dom ska, för detta har vi utvecklat en specifik dashboard där man på ett enkelt sätt kan få en överblick att alla sändningar som är online, vilka livesändningar som är kopplade till resp. livekälla samt se hur många tittare resp. match har. Man kan även se om det är ”ovanligt mycket aktivitet” i chatten vilket vanligtvis brukar betyda att det är någonting i sändningen som inte fungerar som det ska. Här en skärmdump på övervakningssidan som visar vilka livekällor som är aktiva och vilka matcher som är kopplade till resp. livekälla.

Övervakning livesändningar SolidSport

 

Marknadsföring

För att få många tittare till sändningarna så krävs det en hel del marknadsföring, vi har jobbat hårt med denna del för att få såväl deltagare som de som följer cupen online att förstå att de har möjlighet att se sändningarna live och i efterhand. På plats har vi delat ut flyers och giveaways samt använt oss av rollups och banderoller på arenorna. Vi har även jobbat hårt i sociala medier med att sprida budskapet tillsammans med arrangören av cupen. Till detta har vi även gjort riktade mailutskick och jobbat med kampanjpriser på VIP-abonnemanget som ger tittarna tillgång till samtliga matcher live och on demand. För att göra kommunikationen enkel och tydlig och för att kunna återanvända vårt marknadsföringsmaterial framöver så har vi valt att lyfta fram varumärket SolidSport som vi hoppas kommer kunna driva massor av trafik till våra kunders sportinnehåll framöver.

Skärmavbild 2017-01-05 kl. 09.38.20

 

Presentkort

En ny funktion vi har utvecklat för att kunna jobba mer kampanjorienterat är presentkort. Vi lanserade denna funktion inför julafton med möjlighet att ge bort tillgång till samtliga matcher under Storvretacupen i form av en julklapp. Du hittar denna nya funktion under fliken ”Presentkort” i ert butiksadmin.

Presentkort i Solidtangos videoplattform

Köpa VIP i inbäddad spelare

En annan ny funktion som också utvecklats för denna cup är möjligheten att kunna köpa VIP-paket direkt i en inbäddad spelare, tidigare har det endast varit möjligt att köpa enskilda sändningar via en inbäddad spelare men nu går det alltså bra att köpa VIP-paket och använda värdekoder och presentkort den vägen också.

Köpa VIP på SolidSport

 

Avsluta livesändning

För cupen har vi även tagit fram en ny funktion som gör att man kan avsluta en livesändning och få ut ett budskap till tittarna. Funktionen för detta hittar du på inställningssidan för resp. livesändning.

Avsluta livesändning

Sammanfattning

Klockan är 07.50 på morgonen, den sista dagen på cupen, om 10 min drar 11 nya matcher igång. Det är en häftig känsla att slå världsrekord. För så kommer det att bli bara Internet och allt det andra fungerar som det ska den sista dagen på cupen. Så hur kommer detta världsrekord att gagna våra kunder, för det är ju trots allt det som är det viktigaste. Vi tror att det kommer att gagna er på många sätt, vi har fått fram en teknisk setup som håller måttet, vi har lärt oss massor om vår egen plattform och hur vi kan utveckla den framöver så att den på ett ännu bättre sätt tillgodoser era önskemål.

Nu vill vi ta plattformen, våra erfarenheter och våra teknikinvesteringar vidare tillsammans med er. Har ni cuper eller större event i ert närområde som ni vill sända men inte mäktar med att göra denna satsning själva är vi gärna med och hjälper till. Det är bara att ni hör av er så tittar vi på vilka behov ni har och tar fram en helhetslösning tillsammans med er, maila oss på sales@solidtango.com eller slå oss en signal på 08- 462 98 00.

Leave a Reply

  • (will not be published)