tvskolan-4

Posted by & filed under TV-Skolan.

Välkommen till den fjärde delen av TV-skolan där vi ger konkreta tips och råd kring vad man kan göra för att locka många tittare på sina livesändningar.

If you wish to read the English version, click on the link below:
English Version

I den första delen av TV-skolan belyste vi den viktiga internetanslutningen, i den andra delen berörde vi olika typer av mjukvaror som behövs för att lägga på grafik i sändningen och transkodering. Senast, i den tredje delen tog vi fram exempel på hårdvaror som krävs för att sända live. Med alla dessa delar på plats har du nu bra förutsättningar för att genomföra en livesändning, men hur får man tittare till sina sändningar? Det ska vi försöka besvara i fjärde delen av TV-skolan.

Del 4 av TV-skolan är framförallt framtagen för er som idag använder Solidtango som videoplattform för livestreaming med Pay-Per-View(PPV).Vi fokuserar främst på kostnadseffektiv marknadsföring som bygger på att man nyttjar “gratiskanaler” som hemsida och sociala medier. Utöver dessa kanaler går det med fördel att komplettera marknadsföringen genom att köpa reklam.

Till TV-skolan har vi även kopplat vår Facebook-grupp “STREAMING IS EASY” är du inte medlem ännu, gå med här det är helt gratis precis som vår TV-skola.

Livekalendern

För lyckad marknadsföring av en livesändning är det viktigt att den påbörjas i god tid. Du börjar enklast med att logga in i Solidtangos admin-verktyg och skapar en ny livesändning. Dessutom är kontinuitet extremt viktigt för att en playkanal ska bli lyckad. Att lägga upp sporadiskt kontra regelbundet gör stor skillnad för tittarsiffrorna.

Här är några bra tips att följa:

1. Sätt en säljande titel/rubrik på sändningen.

2. Fyll i en brödtext som innehåller information om innehållet i livesändningen, när sändningen startar och pris.

3. Skapa en säljande tumnagel och ladda upp. Tumnageln är den bild som visas i spelaren innan sändningen drar igång. Tumnageln är “förpackningen” som ska locka tittare till sändningen.

4. Sätt en starttid och sluttid för själva sändningen.

5. Publicera. Ju tidigare det går att publicera en kommande livesändning desto bättre, eftersom tittaren då får tid att kunna planera in att se sändningen. Är starttid och sluttid för livesändningen satt hamnar sändningen automatiskt med i livekalendern på playkanalen.

Widgets

Nästa steg i processen är att aktivt börja marknadsföra sändningen. I Solidtangos admin finns ett menyalternativ som heter Marknadsför, klickar du dig vidare därifrån hamnar du på sidan där man kan skapa widgets. Två olika typer av widgets kan skapas, en för innehåll och en för livekalendern.

I detta inlägg berör vi widgeten för livekalendern. En widget används för att kunna bädda in playkanalen på sin egen eller andras hemsidor och bloggar. Alla widgetar uppdateras automatisk, så har man väl lagt in widgeten en gång behöver man inte göra fler gånger. Är man del av en hel liga kan widgets skapas för alla kommande livesändningar i hela ligan. Vi rekommenderar att alla lag som ingår i en liga använder ligans livekalender-widget och bäddar in på sin hemsida för att uppnå maximal marknadsföring av ligans samtliga sändningar. Det ligger därför både i hemmalaget och bortalagets intresse att nå ut med informationen via sina respektive hemsidor.

Hemsida

Som ett komplement till widgets rekommenderar vi att du några dagar innan sändningsdags publicerar en nyhet på hemsidan om att det kommer gå att se sändningen och inkluderar länken till playkanalen. Sen är det lämpligt att göra en uppdatering av nyheten samma dag som sändningen äger rum.

Är det sport man ska sända finns det oftast ett hemmalag och ett bortalag. Eftersom det är vanligast att det är hemmalaget som står för sändningen är det mest naturliga att de skriver om sändningen på sin hemsida, men viktigast är egentligen att bortalaget får ut denna information, med länk till sändningen, på sin. Att som supporter kunna följa sitt lag även på bortaplan är en fantastisk möjlighet för att skapa ett ökat engagemang hos fansen, så det ligger verkligen både i hemmalaget och bortalagets intresse att locka många tittare till sändningen.

Sociala medier

Som ett komplement till hemsidan finns det stor potential att marknadsföra sina sändningar via sociala medier som Facebook och Twitter. Samma sak gäller här som för publicering på den egna hemsidan, att gå ut med information om sändningen några dagar innan och sedan samma dag som sändningen äger rum. På Facebook innebär det två inlägg och på Twitter kan man med fördel jobba med flera inlägg, först några dagar innan, sedan samma dag och någon timme innan sändningen äger rum. Viktigt är att komma ihåg att länka till sändningen. Ett tips är också att jobba med skärmdumpar från sändningen när den väl är igång och posta på sociala medier för att boosta engagemang.

Är det sportsändningar är det viktigt att få bortalaget att också sprida information om kommande sändning. När inläggen skapas på Facebook och Twitter länka gärna till motståndarlagets konton och använd hashtags för att inlägget ska komma med i så många flöden som möjligt.

E-post

Ytterligare ett mycket användbart verktyg i sin marknadsföring är e-post. De flesta har e-postregister, som ett komplement byggs det upp ett e-postregister via playkanalen förutsatt att man krävt inloggning eller tagit betalt för en livesändning.

I Solidtangos admin-vy kommer du enkelt åt samtliga tittare som sett sändningar förut genom att klicka på Butik i menyn och sedan på “Exportera e-postadresser”. På samma sätt kan man även enkelt få ut mailadresser från en enskild sändning genom att på in på inställningssidan för själva sändningen, klicka på siffran bredvid kundvagnen och sedan klicka på “Exportera e-postadresser”. När e-postadresserna väl är exporterade går det att marknadsföra kommande sändningar även via e-post.

Appar

Det har blivit allt billigare att skapa appar och det finns en rad olika hemsidor där man kan skapa en egen app utan förkunskap om programmering, till exempel Appmachine. Funderar du på att bygga en app är det viktigt att ha i åtanke att appen har stöd för att pusha notiser till appens användare. Att marknadsföra livesändningar med hjälp av push-notiser är ett utmärkt sätt för att informera om tittare om kommande sändningar och när sändningar drar igång.

Sammanfattning

1. Lägg in och publicera kommande livesändningar i god tid så att tittarna hinner planera in att se dem.

2. Använd widgets innehållande livekalender. Försök att få ut widgeten på så många relevanta hemsidor/bloggar som möjligt.

3. Hemsidan är perfekt som verktyg när det gäller att  kommunicera ut information om kommande livesändningar. Handlar det om sportsändningar se till att även bortalaget går ut med information via deras hemsida, med länk till sändningen.

4. Använd Facebook och Twitter och andra sociala medier där det är relevant. Glöm inte att tagga bortalaget och använda hashtags, samt att länka till sändningen.

5.Använd e-postutskick för att nå de som tittat om att det kommer nya sändningar.

6. Push-notiser via appar är ytterligare ett effektivt verktyg som är bra att använda för att locka tittare till sina livesändningar.

 

Lycka till med marknadsföringen av kommande livesändningar!

Övriga delar i TV-skolan

Detta är del fyra av TV-skolan, övriga delar hittar du här.

STREAMING IS EASY

Gå med i vår Facebook-grupp STREAMING IS EASY så kan du vara på säkra sidan att du inte missar nästa del av vår TV-skola. I nästa avsnitt av TV-skolan ger vi förslag på texter man kan använda sig av när man marknadsför sina livesändningar.

English Version

Welcome to part 4 of our TV-School where we will discuss what you can do to attract viewers to your live streams.
This blog post is for you who are currently using Solidtango when live streaming with Pay-Per-View(PPV).  The main focus will be on cost efficient marketing, where you use ”free” marketing channels such as social media and your own web site. Apart from these channels you can also purchase advertising.

Live Calendar

In order to be successful in marketing your live stream, it is important to start with it well in advance. You start with logging in to Solidtango’s admin tool and create a new live stream. Continuity is also extremely important, to stream live and upload content regularly makes a great difference compared to adding content every now and then.

Here are a few tips to use:

1. Have a selling title on your live stream/video.

2. The body: put in information about the stream, when it starts and price.

3. Create and upload a selling thumbnail. The thumbnail is the ”package” that will attract the viewers.

4. Set a time for start and finish.

5. Publish. The sooner you publish a future live stream, the better it is as the viewer gets a chance to make plans to watch it. If the start and finish time is set it will automatically end up in the live calendar on your play channel.

Widgets

Now it is time to actively market your live stream! In Solidtango´s admin function is a modul called Promote where you can create widgets. There are two different options for the widget, either you create one for your content or one for your live calendar. In this section we will focus on the widget for your live calendar.

The purpose with widgets is to be able to embed the playchannel on your own website or blog. All widgets are updated automatically, i.e if you have embedded a widget once, you don’t have to administrate it on your website any further. If your team is a part of a league that has a playchannel, a widget for all the games that will be streamed can be created for the entire league. In this case, we recommend the teams in the league to embed that live calendar on their website in order to achieve maximum reach among the target audience. That is also why it is in bot the home and away teams best interest to spread the information about the live streams on their websites.

Website

As a complement to the widgets, we recommend that you publish news about the game being available for live streaming a couple of days before game day, with the link to the playchannel clearly visible and easy accessible. Repeat this procedure the day of the game.

If it is sports that you want to stream, there is usually a home team and an away team. Usually, it is the home team that is running the stream and therefore natural for them to publish news about it in their website. However, the largest PPV-potential lies with the away team´s fans. It is a fantastic opportunity for a fan to be able to support and follow their team in an away game resulting in an enhanced dedication and commitment to the team. Therefore it is in both teams interests to promote live streamed games.

Social Media

Social media, such as Facebook and Twitter, are excellent marketing tools when you want to attract viewers to your play channel. It is both time and cost effective to use these as marketing tools as your fans probably already checks your pages and accounts regularly and it is free to set up an account. We recommend that you post about what and when you are going to stream live and that you tag the opponent team as well as using hashtag related to your sport as soon as you have published the live stream on your playchannel. As it gets closer to the game day, post again to remind your followers of the live stream and finally post on the day of the game. If you are using twitter, you can post updates more often than on Facebook, as it is a faster media. It is also a good idea to publish links when you update your playchannel with interviews and highlights. Publishing content regularly boosts PPV´s in the long run as your fans creates a habit. remember to link to your playchannel everytime you post about live streams or new content. Finally, you can work with print screens and in that way share live pictures from the game to attract viewers.

E-Mail

Another useful tool to use for marketing. Most organizations have e-mail records. These in combination with the e-mail record being created in the playchannel(assuming it is PPV) gives you a powerful marketing resource since the e-mail addresses belongs to people that are in fact interested in your organization and your sport.

In the admin view, under Shop, you can easily access the e-mail information from all viewers that has purchased a live stream by choosing Export E-mail Addresses. If you only wish to get the addresses from one specific live stream you simply go to the admin view for that live stream and click on the shopping cart followed by export e-mail addresses.  Once you have the addresses, you can easily promote upcoming live streams through for example sending a newsletter.

Apps

Builiding apps has become less expensive and there are a number of websites on which you can create your own app without any prior knowledge or experience. If you are considering building an app it is important to think about that the app supports push notifications. Promoting your live streams through push notifications is an excellent way of spreading the information to your fans and viewers.

Summary

1. Publish live streams well in advance in order for your viewers to be able to plan to see it

2. Use widgets to embed your live calendar. Try to have the widget embedded in as many forums as possible for ultimate visibility.

3. The website is a perfect information tool for upcoming live streams. Regarding sport games, ask the opponent team to publish news about the live stream(link included) on their website as well.

4. Use social media such as Facebook and Twitter. Link to the playchannel and tag both teams as well as using appropriate hashtags for your specific sport/league/team.

5. Send out newsletters about upcoming live streams to already existing visitors to your playchannel.

6. Push-notifications through DYI- apps are and effective marketing tool to attract viewers.

Good Luck!

 

Other Parts of Our TV-School

This was part 4, you’ll find the other parts here.

Leave a Reply

  • (will not be published)