tvskolan

Posted by & filed under TV-Skolan.

Att sända live via Internet är varken dyrt eller speciellt komplicerat, allt man behöver är en fungerande internetuppkoppling, en kamerakälla och en traskoder som kan göra om bilden till rätt format och sedan skicka signalen vidare till en streamingserver.

If you wish to read the English version, click on the link below:
English Version

Vill man sända live via Internet finns det flera olika sätt att göra det på, antingen använder man en hårdvara vars enda uppgift är att ta in bild- och ljudsignaler koda om dessa och skicka till en streamingserver.  Eller så använder man befintlig hårdvara i form av dator, mobiltelefon eller surfplatta där man installerar en mjukvara som hjälper till med transkoderingen och distribuerar ljud och bild till en streamingserver. Vi tänkte vi belysa båda alternativen, men vi börjar med att gå igenom olika mjukvaror du kan använda dig av om du vill sända live via Internet.

Det här är andra delen av TV-skolan vi har även kopplat en diskussion till TV-skolan. Diskussionen sker i vår Facebook-grupp ”STREAMING IS EASY” är du inte medlem ännu, gå med här det är helt gratis precis som vår TV-skola.

Nio olika mjukvaror och fyra hårdvaror

Det finns en uppsjö av mjukvaror och hårdvaror du kan använda om du vill sända live på Internet. I det här inlägget tar vi fram nio olika exempel på mjukvaror och fyra olika exempel på hårdvaror. Samtliga mjukvaror är bra på olika saker så det är svårt att rekommendera en specifik mjukvara då detta framförallt styrs av vad du har för dator, Mac eller PC, vilka förkunskaper du har och i slutändan vilken budget du förfogar över. Vi rekommenderar att du testar flera olika alternativ innan du bestämmer dig, våra omdömen nedan är en kombination av egna erfarenheter och kommentarer vi fått från användare av dessa mjukvaror. Fördelen är att de flesta mjukvaror är helt gratis att använda för test i upp till 30 dagar.

Adobe Flash Live Media Encoder
Den vanligaste mjukvaran att börja med för den som vill sända TV via Internet är Flash Media Live Encoder, förkortad FMLE. Fördelar med FMLE är att det är en stabil och väl beprövad mjukvara som fungerar såväl på PC som Mac. Att mjukvaran även är helt gratis att ladda ner är också en fördel. Främsta nackdelen med mjukvaran är att funktionaliteten är mycket begränsad, dvs. det finns ingen funktionalitet för att mixa eller lägga på grafik i en livesändning.
http://www.adobe.com/se/products/flash-media-encoder.html

Wirecast
En av dom vanligaste mjukvarorna för att sända live är Wirecast. Wirecast har stöd för den mesta av funktionalitet man kan tänkas behöva i form av bildmixning, lägga på grafik, visa repriser etc. Att programmet innehåller så mycket funktionalitet kan ibland upplevas som ett problem när det handlar om att navigera rätt i gränssnittet, men har man väl lärt sig det är Wirecast ett favoritprogram för många. Fungerar både på PC och Mac.
http://www.telestream.net/wirecast/overview.htm

LiveReplayer
En mjukvara helt inriktad på sport. Mycket uppskattad för sin reprisfunktionalitet, möjlighet att visa resultat, matchklocka m.m. i sändning. Går snabbt att skapa highlights som kan sparas ut och publiceras i efterhand, flexibel prissättning där du kan välja att betala per sändningstillfälle. Största nackdelarna med LiveReplayer är att den endast går att köra på Mac samt att det krävs en extern enkoder för att koda om signalen och skicka den vidare till en streamingserver.
http://futuresportsmedia.com/sv/livereplayer

Vmix
Populärt verktyg bland PC-användare, enkelt gränssnitt, bra reprisfunktionalitet, största nackdelen är relativt begränsad support som i huvudsak sker via användarforum.
http://www.vmix.com

Open Broadcaster Software
Ett open source projekt, fungerar både på PC och Mac. Framförallt anpassad för gaming dvs. produktion av e-sport men kan även fungera i andra sammanhang. Mjukvaran är helt gratis vilken gör den till den mest kompetenta mjukvaran i gratissegmentet.
https://obsproject.com

Vidblaster
En kraftfull mjukvara för att sända live, har mycket funktionalitet vilket kanske är programmets största fördel men även dess största nackdel då det kan upplevas som lite komplicerat att använda. Fungerar endast på PC.
http://vidblaster.com

Streamstar
En mjukvara speciellt utvecklad för att producera sport, innehåller mycket funktionalitet paketerat i ett enkelt gränssnitt. Har stöd för mixning via touch-skärm. Fungerar endast på PC.
https://www.streamstar.com

Tänk också på detta

Använder man någon av mjukvarorna ovan som har en inbyggd enkoder, dvs. själva mjukvaran används även till att transkodera signalen så är det viktigt att datorn är kraftfull för att ”orka” med detta. En del leverantörer har rekommendationer på sina hemsidor om vad man behöver i sin dator i form av processor, ramminne etc. Tyvärr går det inte alltid att lita på denna information, då många kamerakällor eller bilder med stora förändringar kan göra att datorns resurser går på ”knäna”. Därför är det vår rekommendation att prova dig fram när det gäller detta, de flesta mjukvaror är ju helt gratis att testa så det kan vara värt att göra det innan man bestämmer sig för vilken mjukvara man ska köpa.

Livesänd via mobil eller surfplatta

Broadcast Me
Att sända live via mobil eller surfplatta är inga problem, oavsett om du använder en Iphone eller Android, den app som vi främst har fastnat för heter Broadcast Me, kostar 25kr och gör det enkelt att streama från din mobila enhet direkt till exempelvis Solidtango.
https://itunes.apple.com/se/app/broadcast-me/id491982406?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.agilio.testingrtmp

Livesänd via övervakningskamera

CamStreamer
Det går även att sända live direkt via övervakningskameror, dock sänder man oftast via ett protokoll som heter RTP/RTSP, men hjälp av en tjänst som heter Camstreamer kan man komma runt detta och använda Solidtango som streamingplattform.
http://camstreamer.com

Sänd live med hjälp av ”livesändningsbox”

Som ett alternativ eller en kombination med ovanstående mjukvaror kan du använda en hårdvara för att transkodera ljud och bild och skicka vidare till en streamingserver. Nedan har vi valt att lista tre olika typer av hårdvaror som alla är beprövade med olika fördelar och nackdelar.

Teradek Vidiu
Den vanligaste hårdvaran för alla som vill kunna sända live utan att använda en dator är nog Teradek Vidiu, mycket funktionalitet för pengarna. Många bra funktioner, inte minst när det gäller att kunna koppla upp sig på olika sätt mot Internet. Möjligheten att sända live helt mobilt med hjälp av det inbyggda batteriet som räcker i drygt en timme är ett stort plus. Litenheten och vikten är andra fördelar. Den största nackdelen ligger i driftsäkerheten då Teradek Vidiu är relativt känslig för stötar och fukt vilket kan få till följd att hårdvaran hänger sig. Numera finns Teradek Vidiu även i en enklare version kallad Mini och en mer avancerad version kallad PRO
http://teradek.com/pages/vidiu

Matrox Monarch HD
Ett dyrare men mer robust alternativ till Teradek Vidiu är Matrox Monarch HD. Främsta fördelen med denna hårdvara är möjligheten att kunna spela in sändningen (i en annan kvalité än livesändningen) lokalt i hårdvaran samtidigt som man sänder live.
http://www.matrox.com/video/en/products/monarch_hd/

Intinor Direktlänk
Vill man jobba professionellt med livesändningar rekommenderar vi att man tittar på en hårdvara som är sprungen från traditionell broadcast som Intinors direktlänkar. Deras 300 serie lämpar sig framförallt för att sända via Internet. Största fördelen med Intinors direktlänkar är att dom är robusta med en hög driftsäkerhet, de erbjuder även bra stöd för övervakning av internetuppkopplingen från boxen samt övervakning av insignaler från exempelvis kameran. Möjligheten att splitta videosignalen är också en fördel. Konkret innebär en splitt av signalen att man kan skicka en ström till en streamingserver, medan en annan ström kan gå till exempelvis ett TV-hus så att de kan få in sändningen i sina redigeringssystem för att klippa ihop alt. visa live i kommande sportsändning. Största nackdelen är att direktlänkens fläkt låter relativt mycket, direktlänken är även betydligt större och tyngre än både Teradek Vidiu och Matrox Monarch HD. En annan nackdel är att det inte går att köpa en direktlänk från Intinor utan det är hyra som gäller. Hyra har dock några fördelar, support ingår, uppgradering av mjukvara ingår och skulle hårdvaran gå sönder kan man snabbt få en ny.
http://www.intinor.se/produkter/direkt-lank/

LiveU
Ska man sända live på platser där man behöver kombinera olika 3G/4G nät för att få ihop tillräckligt med bandbredd för att sända live är LiveU (LU500) värt att titta på, LiveU erbjuder ett brett sortiment av stabil utrustning och med samma möjligheter som Intinor att sända direkt till många av TV-husen i norden. Största nackdelen med LiveU ett relativt högt pris och precis som med Intinor är det i det flesta fall endast möjligt att hyra utrustningen.
http://www.liveu.tv/the-liveu-family-of-products/lu500

Så här går det till

Nu har vi gått igenom 9 olika mjukvaror och 4 olika hårdvaror du kan använda dig av när du sänder live, i samtliga fall gör du så här när du ska börja sända mot exempelvis Solidtango. Leta upp inställningssidan i den livsändningsmjukvara eller livsändningsbox du valt att sända via. Väl på inställningssidan fyller du i vilken URL du ska sända mot och även lägger in ditt streamnamn eller streamID. Information om URL och streamnamn eller streamID hittar du i ditt Solditango-admin när du har skapat en livekälla eller en livesändning. Kopiera denna information och klistra in i din livesändningsmjukvara eller livesändningsbox så är du redo att dra igång din livesändning sen, lycka till!

Övriga delar i TV-skolan

Detta är del två av TV-skolan, övriga delar hittar du här.

STREAMING IS EASY

Till sist, gå med i vår Facebook-grupp STREAMING IS EASY så kan du vara på säkra sidan att du inte missar nästa del av vår TV-skola. I nästa avsnitt kommer vi att ta upp exempel på utrustning i form av grabberkort, kameror, mikrofoner etc. du kan behöva när du ska göra en liveproduktion.

English Version

Welcome to part 2 of our TV- School, where we will talk about some of the hardwares and softwares you can use.

To set up a broadcast on the Internet doesn’t have to be expensive or particularly complicated, all you need is a well- functioning Internet-connection, a camera source and a transcoder(which transforms the image to the right format and sends it forward to a streaming server).

There are many different alternatives if you want to stream live online. Either you use a hardware, which sole purpose is to transcode the image and sound signals and then send them to the streaming server, or you can install a software on existing hardware such as a computer, cellphone or tablet. The software will transcode and distribute the signals to the streaming server.  We are going to discuss both options, but we’ll start with talking about different software alternatives.

Nine Different Softwares and Two Hardwares

We advice you to try a few different alternatives before deciding which one to go with as all of the different softwares are good for different purposes. Therefore, it is complicated to recommend a specific software since the choice is impacted by what kind of computer you have, what your previous experience is, and finally what budget you have. The alternatives stated below are chosen due to a combination by our own and our clients experiences and feedback. Keep in mind that most softwares have a free trial period.

Adobe Flash Live Media Encoder(FMLE)
This is the most commonly used software when it comes to streaming live online. The benefits are that the software is stabile and well tested and it is compatible with both PC and Mac, and it is free to use. The biggest disadvantage is that the functionality is very limited, for example there are no functions for mixing or adding graphic elements in your live stream.
http://www.adobe.com/se/products/flash-media-encoder.html

Wirecast
Wirecast is another common software. It includes most of the different functions you may need, such as mixing, adding graphics and replays. However, to have so much functionality may result in Wirecast is viewed as complicated and hard to navigate in. The software works on both PC and Mac.
http://www.telestream.net/wirecast/overview.htm

LiveReplayer
This software is developed especially for sport streams. it has a very much appreciated replay function and offers  for example the opportunity to show live scores in the live stream. The software also enables a fast creation of highlights(post-game), and flexible pricing. The major cons are that it is only compatible with Mac and that it requires an external encoder in order to transcode and distribute the signal to the streaming server.
http://futuresportsmedia.com/sv/livereplayer

Vmix
This is a popular tool among PC-users. It has a good replay functions and a simple interface. The major downside is that the support is limited to user forums.
http://www.vmix.com

Open Broadcaster Software
An open source project, compatible with both PC and Mac. This is mainly adapted to gaming, i. e production of e-sport, but can be used in other areas as well. The software is also completely free which makes it the most equipped software among the free alternatives.
https://obsproject.com

Vidblaster
This is a powerful software with a lot of functionality. But this may also confuse the users. Only for PC.
http://vidblaster.com

Streamstar
A software developed for sport streams. A lot of functionality in a simple interface. Supports mixing through touch screen. Only for PC.
https://www.streamstar.com

Think About This

It is important to have a powerful computer when using any of the software with a built-in- encoder due to that the software also is used to transcode the signal. Some of the software suppliers recommend what kind of processor and ”ramminne”-frame memory(?) required from your computer. Unfortunately, you can´t always trust this information because a lot of camera footage can slow down the computer. Therefore, our recommendation is that you should try different softwares out before buying it. Remember, a lot of software options have free trial periods.

Live Stream With Your Cellphone or Tablet

Broadcast Me
It works perfectly fine to live stream with you cellphone or tablet, no matter if you use an iPhone or Android. The app we recommend for this purpose is called Broadcast Me.
https://itunes.apple.com/se/app/broadcast-me/id491982406?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.agilio.testingrtmp

Live Stream Through a Surveillance Camera

CamStreamer
When you stream from a surveillance camera you are usually required to use a protocol called RTP/RTSP. However, with Camstreamer you don´t need this and are able to use Solidtagno as a plattform.
http://camstreamer.com

Live Stream- Different Hardwares

As an alternative or a combination with the softwares mentioned above you can use a hardware to transcode sound and footage on to a streaming server. Below we have listed a few different options with their pro´s and cons. 

Teradek Vidiu
This is the most common hardware used for live streaming without a computer. It gives you a lot of functionality for your money, i.e different ways to get an Internet connection, live streaming completely mobile(the embedded battery lasts for an hour) and the small size and low weight. The biggest con is that the Teradek Vidiu is sensitive to bumps and moisture, which causes the Teredek to freeze. The Teradek Vidiu is also available in a smaller version called Mini and a more advanced called PRO.
http://teradek.com/pages/vidiu

Matrox Monarch HD
A more expensive alternative to the Teradek Vidiu. The main advantage is that you can record the stream locally and in another quality while you are streaming live.
http://www.matrox.com/video/en/products/monarch_hd/

Intinor Direktlänk
If your ambition is to work professionally with live streaming we recommend a hardware derived from traditional broadcast, such as Intinors direct links. Their 300-series are especially suited for inline streaming. The main advantage is that they are solid and offers high operational reliability as well as supporting connection monitoring and monitoring signals from the camera. You can also split the signals with this hardware, which in short means that you kan send one stream to one server and another one to, for example a TV-company.  The main disadvantage is that the fan sounds is very noisy, it is both larger and heavier than the Teradek Vidiu and the Matrox Monarch HD, and finally that you can´t buy it, it is only available for renting. Though, there are a few advantages with renting, suport is included as well as upgrades of the software, and if the hardware would break you can get a new one fast.
http://www.intinor.se/produkter/direkt-lank/

LiveU
If the location where you are setting up your live stream requires a combination of 3G/4G in order to get enough bandwidth, we recommend that you look at LiveU(LU500). LiveU offers a wide line of reliable equipment that has the same opportunity as the Intinor to stream directly to many of the TV-networks in the Nordics. The main disadvantage is that it is expensive and often only available for renting.
http://www.liveu.tv/the-liveu-family-of-products/lu500

This is How it Works

We have gone through nine different softwares and 4 different hardwares that you can use when streaming live. This is how you set up your stream towards Solidtango’s plattform(applicable for all options): Locate the settings on your software or hardware, then type in the URL you want to stream towards(in the settings of your software/hardware), as well as adding the Stream ID. You can find all of the information on the admin page on your Solidtango account as soon as you have created a live stream or a live stream source. Copy this information and paste it in your software/hardware and you are good to go.

Good Luck!

Other Parts of Our TV-School

This was part 2, you’ll find the other parts here.

 

 

Leave a Reply

  • (will not be published)