Posted by & filed under Live, Video.

I tisdags var undertecknad på KTH i Stockholm och höll ett föredrag om livestreaming och video ombord på uppdrag av Svenska Havskappseglingsförbundet. Jag stod såväl bakom som framför kameran, dock inte samtidigt ;) Så jag fick verkligen känna på hur våra kunder har det när dom är ute och livesänder. En av dom viktigaste saker jag tänkte ta upp under föredraget var hur viktigt det är med en riktigt internetuppkoppling om man ska sända live eller ladda upp videor från havet. Och som jag fick smaka på min egen ”medicin”. Uppkoppling fanns, ja upp till 100 mbit, men nerlåst säkehetsmässigt vilket till slut gjorde att jag fick köra livesändningen via 3G i 1 mbit. Inte dom bästa förutsättningar alltså.

Föredraget gick dock bra och i stora drag tog vi upp följande:

Om man ska livesända eller ladda upp video från havet finns det i stort sätt bara en operatör man kan göra detta via. Operatören heter Net1 och har en överlägsen räckvidd än andra operatörer eftersom man sänder via det gamla NMT-nätet. Mikael Ryking från Net1 berättade om vikten att få upp antennen i masttoppen för bästa tänkbara täckning.

Strömfrågan diskuterades, då den utrustning man har när man sänder live kräver en del ström. Från chatten i samband med livesändningen fick vi tips om att använda en bränslecell från EFOY, dyr men den fungerar.

Olika kameratyper diskuterades och vilken box man ska använda för att sända kamerasignalen till exempelvis våra streamingservrar. En box som vi tror kan vara ett alternativ går det att läsa om här: http://www.teradek.com/pages/vidiu
ej lanserad ännu men specarna ser lovande ut. Om man ej vill köra en sportkamera el. motsvarande går det givetvis bra att såväl filma som att ladda upp med hjälp av en smartphone eller surfplatta.

Sedan visade jag upp en rad videor och produktioner vi varit inblandade i, länkar nedan:

Blur Live, användes bl.a. under ÅF Offshore Race 2012

Exempel på uppladdade videor från Watski2star 2012

Massor av bra kappsegling producerat av Hamnen.se, Mästarnas mästare en höjdpunkt

Egen hemsida för Solidtango | Racing

Exempel på hur Svenska Bilsportförbundet jobbbar med video

Exempel på hur en av Sveriges mest kända rallyförare jobbar med video

Som avslutning visade jag upp den här videon som ett bra exempel på hur man kan göra bra tv av segling.

Hur blev min livesändning då, nja, inte helt 100, nedan ett kort utdrag så ni får väl bedöma själva ;)

Till sist gav jag ett vagt löfte om att vi kommer att göra en rejäl satsning på att göra seglingen mer publik i år. Jag tror även att jag sa något om att vi skulle presentera upplägget i samband med Lidingö Runt den 18 maj, så jag får väl hålla fast vi det då :)

Leave a Reply

  • (will not be published)