Posted by & filed under Live, Video.

Sedan några veckor tillbaka har vi fått ta del av Pixbo innebandys sändningar livestreamade i HD kvalité. Till sin hjälp har man haft  Andreas Hedlund (Teknikansvarig Mullsjö AIS). Många har kommenterat den höga bildkvalitén på sändningarna så vi kände att vi var tvungna att fråga Andreas vad som gör att dom blir så bra. Under påskhelgen fick vi svar:

”Roligt att ni tycker att sändningarna är av bra kvalité. Jag måste säga att mycket av anledningen är er förtjänst som tillåter att vi skickar en videoström så pass hög bitrate som vi gör. Vår setup är relativt enkel i tv-produktionssammanhang men ser man till andra webbtv produktioner och vilken utrustning de har tillgång till så är den ganska ”avancerad”. Setupen är enligt nedan.

Två stycken AKG HSC171 mkII är kopplade till en ljudmixer för att kunna reglera ljudnivåer men även för att kunna mata tillbaka ljudet så kommentatorer hör sig själva samt eventuell rinkside-reporter. Just nu har vi en gammal Behringermixer men 8 ingångar och en tvåkanalig ljudkompressor men det är tänkt att bytas ut till en Presonus StudioLive som har inbyggda kompressorer på alla ingångar.

Från mixern matas ljudet ut till kameran för att få synk i ljud och bild. Kameran är en Sony med firewireutgång som filmar i HD med HDV-upplösning. Denna signalen tar vi in i en Appel MacBook Pro med 2,2GHz intel i7 processor med 8GB ram och dedikerat grafikkort. Vi använder oss av programmet Wirecast Pro som gör att vi kan lägga in ställningen i bild samt övriga funktioner som finns i standardversionen.

Vi skickar två strömmar till er där den lägre är 640×360 med 800Kbit/s videoström och 96Kbit/s ljudström. Kameran skickar 25 bilder i sekunden i progresivt så det är det vi skickar till er med referensbildruta var 100 bildruta. Detta värdet har jag funderat på att ställa ner detta värdet men har inte laborerat mer med det. I och med att det är mycket snabba kamerarörelser så känns det som att ett lägre värde kan vara att föredra. Vi skickar med profilen baslinje (baseline) vilket är det som iOS enheter klarar av. Man kan i Wirecast även ställa in huvudprofil (mainprofile) och den ger aningen bättre bild men den klarar som sagt inte iOS enheterna. Den andra strömmen som vi skickar har upplösningen 1280 x 720 med samma inställningar i bildrutor per sekund. Ljudet är 128Kbit/s på denna och videoströmmen 2000Kbit/s.

Kameran som den vi använder som har firewire går knappt att få tag i längre. Vissa finns men det är endast standarddefinition på de flesta av dem. Det man får köpa nu är en kamera som kan skicka HDMI eller SDI-signal och att man tar in den i datorn med till exempel Blacmagic Design Intensity Extreme.”

Stort tack Andreas för info. Nedan kan du se HD kvalitén från en av Pixbos livesändningar.

Leave a Reply

  • (will not be published)